Jan En Piet Boek 2

Oorlogshapjes bij bunker op Open Monumentendag

ALKMAAR, 16 augustus 2017 – Bunker R616 aan de Harddraverslaan is op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, te bezichtigen tussen 10 en 17 uur. Dit kan door samenwerking van Adapt met de gemeente Alkmaar en de nieuwe stichting Alkmaar 40-45.

De bunker uit de Tweede Wereldoorlog ligt verdekt in het groen van de Alkmaarder Hout tussen de Kennemerstraatweg en de Harddraverslaan, tegenover de Zusterflat van het Noordwest Ziekenhuis.

Frsh.nl maakt hapjes
Frsh 072 horecapraktijkopleidingen gaat aan de slag met authentieke recepten en ingrediënten, zodat bezoekers ter plekke kunnen ervaren wat de Alkmaarse bevolking at en dronk in de bezettingsjaren tussen 1940 en 1945. Bijvoorbeeld kersensteeltjesthee met een bloembolkoekje. Op = op!

Medewerking van Scouting Don Bosco
De jeugd kan de geschiedenis van de bunker op Open Monumentendag ook ontdekken met de hulp van Scouting Don Bosco. De scouting organiseert voor kinderen diverse activiteiten bij de bunker, waaronder een spel met geheimschrift. Kinderen kunnen bovendien worden geschminkt in camouflagekleuren en spannende oorlogsverhalen worden voorgelezen.

Gebouwd in 1943
Deze bunker uit de Tweede Wereldoorlog is een Duitse telefoonbunker van het standaardtype R616. Gebouwd in 1943 was het een bomvrij onderkomen voor een kleine telefooncentrale en een kabelherstelploeg van zes man met materieel.

Op Open Monumentendag verzorgt de stichting Alkmaar 40-45 korte rondleidingen.

Risico op bezeren
Bij het betreden van de kleine en donkere bunker kan het risico op struikelen of stoten met diverse maatregelen worden beperkt tot een aanvaardbaar minimum, maar nooit volledig worden uitgesloten.

Voor eigen risico
Ons is geadviseerd zekerheidshalve vooraf te melden dat deelname aan ons programma en bezichtiging op eigen risico geschiedt.

Orts- en Wehrmachtkommandantur
Het naastgelegen Huize Voorhout was tijdens de oorlogsjaren gevorderd voor het plaatselijke hoofdkwartier van de Orts- en Wehrmachtkommandantur. Via de radio- en telefoonverbindingen in de bunker werd het contact onderhouden met andere eenheden van de Duitse bezetter.

Bakstenen schil met nepramen
Het onderkomen was opgetrokken uit gewapend beton van 2 meter dik. Het moest bestand zijn tegen een directe treffer met een 500 kg bom. De bunker was als camouflage bekleed met een bakstenen schil met nepramen. De daarin geschilderde kozijnen, gezellige gordijnen en geraniums zijn niet meer te ontwaren.

Bijna gesloopt in 1948
De kolos stond in 1948 op de nominatie om gesloopt te worden, maar is uiteindelijk als stille getuige bewaard.

Tijdelijke herbestemming
Dit gemeentelijk monument krijgt de komende jaren een tijdelijke bestemming. De nieuwe stichting Alkmaar 40-45 gaat de bunker inzetten bij museale en educatieve activiteiten.