Wittenburg Stompetoren

Wittenburg in Stompetoren was tot 1 januari 2015 het gemeentehuis van de voormalige gemeente Schermer. Het pand, met name het voorhuis, is in 1889 ontworpen en gebouwd voor de 19e-eeuwse herenboer Kramer Glijnis.

Het buitenhuis werd vernoemd naar de Alkmaarse bierbrouwer Coenraad Witte, die voor de bouw van het huidige pand op deze plek aan de Noordervaart woonde.

Herenboerderij
Het is dan ook een voormalige herenboerderij met een representatief voorhuis en daarachter de stolpschuur. Het koetshuis stond ten noordwesten van de boerderij, dit is niet langer aanwezig. Een ijzeren hek tussen geblokt gepleisterde hekpijlers met het gemeentewapen markeert de toegang tot het terrein.

Burgemeesterswoning en raadhuis
Het pand diende tot 1980 als woning van de familie Posch. De heer Posch was tussen 1938 en 1965 burgemeester van de gemeente Oterleek. Het is verbouwd tot raadhuis naar ontwerp van architect Sander Douma in 1986-1987.

Tussen 1987 en 2015 deed het pand dienst als gemeentehuis van de in 1970 ontstane gemeente Schermer. Wittenburg stond daarna lang leeg nadat de gemeenteambtenaren van Schermer vertrokken. Punt Beheer kocht het in 2016 om te gaan dienen als hoofdkantoor van het vastgoedbedrijf.

Punt diende verbouwingsplannen in bij de gemeente. De welstands- en monumentencommissie had daar vervolgens bepaalde opvattingen over, waardoor de plannen een aantal malen moesten worden aangepast. In april 2017 bereikten beide partijen overeenstemming over de verbouwing.

Provinciaal monument
De voormalige herenboerderij met bijbehorend erf is van algemeen belang als gaaf bewaard voorbeeld van rijke landelijke bouwkunst uit de negentiende eeuw. Het is daarom een provinciaal monument. Volgens het bestemmingsplan Landelijk Gebied Schermer uit 2014 is de bestemming ‘maatschappelijk’ voor maatschappelijke voorzieningen, met de bijbehorende parkeer- en groenvoorzieningen.