Warenhuis, Laat 143

Het V&D-pand op de hoek van de Laat en de Ridderstraat is gebouwd in 1926 naar ontwerp van architect G.W.J. Caron en werd officieel geopend op 14 maart 1927. Oorspronkelijk was de gevel langs de Laat symmetrisch van opzet maar het gebouw is aan deze zijde in 1933 en 1969 uitgebreid.

Het warenhuis is eigendom van IEF Capital en stond leeg na het faillissement van V&D begin 2016, waarna de warenhuisketen Topshelf hier in april 2017 de deuren opende.

Tijdelijke huurders van het voormalig V&D-complex aan de Laat waren in 2016 Stadslab, Karavaan en het Nieuwe Warenhuis. Zij verlieten in september 2016 het pand en verhuisden naar de leegstaande Ringersfabriek.

De warenhuisketen Topshelf opende diens Alkmaarse vestiging op 14 april 2017 in het rijksmonument. Topshelf was een warenhuisketen voor ‘Sport, Fashion & Outdoor’. De formule bleek niet levensvatbaar. In februari 2018 ging Topshelf als laatste vestiging in Nederland alweer dicht.

BFAS Architecture maakte daarna bekend dat het de opdracht heeft gekregen voor de revitalisatie. Het oudste deel van het warenhuis uit 1925 zal worden vernieuwd. Daarnaast zal de uit 1969 daterende uitbreiding grondig worden verbouwd ‘om aan de hedendaagse retail-eisen te kunnen voldoen’.

Er wordt nauw samengewerkt met opdrachtgever Bouwfonds IM en Bouwadviesbureau Strackee. De eigenaar meldt dat er veel belangstelling is vanuit de detailhandel om het pand of een deel ervan te huren. Volgens de gemeente is de modeketen Zara een voorname kandidaat-huurder. In de loop van 2018 moet duidelijk worden wie de nieuwe huurders worden van het V&D-pand.

Voorlopig keerde eind 2018 co-working hotspot het Nieuwe Warenhuis weer terug als tijdelijke huurder. De benedenverdieping wordt deels gebruikt voor tijdelijke pop-up-store-concepten.

Rijksmonument
Het is een rijksmonument. Het warenhuis is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde als representatief en karakteristiek voorbeeld van een warenhuis uit het interbellum in Late Amsterdamse Schoolstijl met Art Deco-detaillering. Het pand heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging in de binnenstad van Alkmaar.

Over de hoogte- en dieptepunten van Vroom & Dreesmann in Alkmaar heeft het Regionaal Archief een interessante blog geschreven.

In mei 2016 maakte het Regionaal Archief Alkmaar een foto-expeditie door Vroom & Dreesmann na het faillissement. Op Flickr vindt u de foto’s.

Bestemmingsplan
Volgens het bestemmingsplan Binnenstad Zuid en Oost uit 2012 is de plaatselijke bestemming ‘Centrum’.

De voor ‘Centrum’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • detailhandel, consumentverzorgende dienstverlening in de eerste bouwlaag, met inbegrip van bijbehorende magazijnen, bergingen en andere nevenruimten;
  • woningen met inbegrip van ruimten ten behoeve van de uitoefening van aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit, bergingen en andere nevenruimten in de tweede en hoger gelegen bouwlagen;
  • wat betreft de onbebouwd blijvende delen voor tuinen, erven, verblijfsgebied en groenvoorzieningen;

alsmede voor:

  • horecabedrijf categorie 3 (restaurant, lunchroom) in de eerste bouwlaag, ter plaatse van de aanduiding “horeca van categorie 3”;
  • horecabedrijf categorie 4 (snackbar, cafetaria, ijssalon, shoarmazaak) in de eerste bouwlaag, ter plaatse van de aanduiding “horeca van categorie 4”;
  • detailhandel en consumentverzorgende dienstverlening in de tweede en hoger gelegen bouwlagen ter plaatse van de aanduiding “specifieke vorm van gemengd – verdieping”.