Atlantis

Deze uitgaansgelegenheid aan de Breedstraat heette vroeger Het Wapen van Heemskerk en was reeds lang voor de Tweede Wereldoorlog een plek waar mensen elkaar ontmoetten. Latere generaties kennen het vooral als poppodium Atlantis, dat later werd omgedoopt tot Podium Victorie.

Ooit was het een café en logement voor vrachtwagenchauffeurs. Na verloop van tijd werd het steeds meer een uitgaanscentrum. In de bovenzaal (die men hooizolder noemde) waren dansavonden die een begrip in de omgeving waren. In het begin van de jaren twintig vonden er ook filmavonden plaats.

Brand en nieuwbouw
Na een grote brand in 1938 werd het pand verbouwd tot wat het nu is. In de jaren van de Tweede Wereldoorlog werd de gelegenheid voor het publiek gesloten, ten gunste van bijeenkomsten van de Duitse bezetter en diens sympathisanten. NSB-leider Mussert sprak er, een nationaal-socialistische leider die collaboreerde met de Duitse bezetter. Destijds was er zelfs een Hitlerjugend-bijeenkomst.

De exploitant in deze tijd, Theo van Gijzen, werd vlak na de oorlog wegens collaboratie vervolgd en veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij had onder meer ondergedoken joodse Alkmaarders verraden.

Het Nederlandse Beheerinstituut was tot 1949 verantwoordelijk voor de exploitatie van het pand. Dat zocht een kandidaat die zich vol overgave en passie voor het bedrijf wilde inzetten. De eigenaar van café De Zwaan, Klaas Rus, werd vervolgens gevraagd of hij in Alkmaar schouwburgdirecteur wilde worden. Klaas had er wel oren naar en veranderde de ingedutte onderneming in een bruisend bedrijf.

Show- en dansorkesten
In 1951 startte hij met show- en dansorkesten, met optredens van onder andere The RamblersDe Skymasters en The Constellations. Sommige van deze optredens waren via de radio te beluisteren. Klaas boekte soms dure en bekende artiesten waarvan hij wist dat de zaalinkomsten niet kostendekkend zouden zijn, puur om de naamsbekendheid van het Wapen te vergroten.

Behalve dans- en muziekcentrum was het Wapen ook vergader- en bijeenkomstplek voor een groot aantal verenigingen, op een bepaald moment zelfs zo’n 170. Concurrentie was er toen eigenlijk alleen van het Gulden Vlies.

In 1969 stopte Klaas ermee. De heer Mathot werd in 1971 de nieuwe huurder en liet het gebouw voor ruim driehonderdduizend gulden verbouwen en moderniseren.

Toen het nieuwe theater de Vest in 1978 haar deuren opende, begonnen de bezoekersaantallen van het Wapen terug te lopen. Het pand werd in 1991 verkocht aan handelsonderneming Fierling B.V. van Wil van der Meer. Die liet het voor een bedrag van 550.000 gulden verbouwen tot horecapand en ging het aanvankelijk enkele jaren verhuren aan een studentensociëteit van de Hogeschool Alkmaar.

In september 1994 ontstond in het voormalige Wapen een populair poppodium onder de naam Atlantis met plek voor 600 man publiek. Er waren optredens van vele bekende en onbekende artiesten. Toen dit commercieel niet langer te exploiteren viel en Atlantis in januari 2008 de deuren sloot, gingen bierbrouwer Grolsch, welzijnsorganisatie Kern8 en de gemeente zich erover ontfermen.

Kern8 was verantwoordelijk voor een ander podium voor jongerencultuur, Parkhof. Hier had de punk-/ new wave-/ grunge-cultuur de overhand. De gemeente was bereid 425.000 euro subsidie per jaar voor een nieuw poppodium te gaan verstrekken als Atlantis werd samengevoegd met Parkhof. Dat lukte.

De nieuwe naam werd Poppodium Alkmaar, en geholpen door de gemeentesubsidie gingen de deuren weer open onder de vlag van Kern8. Al snel werd dit omgedoopt tot Podium Victorie, de ontmoetingsplek voor liefhebbers van de popcultuur.

In januari 2017 stroomde het bier voor het laatst door de tap van het poppodium aan de Breedstraat tijdens een afscheidsfeest. Podium Victorie maakte zich op voor een verhuizing naar een modern pand op Overstad, dat speciaal voor het poppodium was gebouwd door de gemeente. Het werd op 9 september 2017 officieel geopend.

Monument in bezit van projectontwikkelaar
In maart 2017 verkocht eigenaar Wil van der Meer het gemeentelijk monument aan de Breedstraat 33 en het complex (37-39-41) ernaast aan Theo Eichholtz en Frans Ludwig uit Bloemendaal. Ludwig Vastgoed kocht eerder in 2017 ook al Provadja. Eichholtz en Ludwig werken vaker samen bij herontwikkeling van vastgoed, bijvoorbeeld bij het Brinkmanncomplex aan de Grote Markt in Haarlem.

Begin maart 2018 werd een omgevingsvergunning verleend voor het gedeeltelijk slopen en verbouwen tot 24 appartementen, waaronder 6 wooneenheden voor een bijzondere doelgroep.

Bestemmingsplan
Volgens het bestemmingsplan Binnenstad Centrum uit 2013 is de bestemming van het voormalige poppodium ‘Gemengd’. Hier is toegestaan:

  • detailhandel, kantoren, consumentverzorgende dienstverlening, galerie, maatschappelijke doeleinden, culturele voorzieningen, kleinschalige sportvoorzieningen, kleinschalig hotel en bedrijven in de tweede en hoger gelegen bouwlagen, voor zover deze functies op de begane grond zijn toegestaan en voor zover gelijk aan het gebruik van de begane grond;
  • magazijnen, bergingen en andere nevenruimten in de tweede bouwlaag;
  • woningen met inbegrip van ruimten ten behoeve van de uitoefening van aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit en nevenruimten in alle bouwlagen;
  • nutsvoorzieningen.

In februari 2017 maakte het Regionaal Archief Alkmaar een foto-expeditie door het verlaten Podium Victorie, voorheen Atlantis, voorheen Wapen Van Heemskerk. Hieronder vindt u een selectie van de gemaakte foto’s. Op Flickr vindt u de complete fotoreportage.