Bunker En Tent2

Ruim 500 bezoekers bunker op Open Monumentendag

ALKMAAR, 10 september 2017 – Meer dan 500 bezoekers kregen afgelopen zaterdag op Open Monumentendag een rondleiding door Bunker R616 aan de Harddraverslaan. Kinderen werden vermaakt door Scouting Don Bosco en dankzij Frsh 072 kon iedereen ter plekke proeven wat in de bezettingsjaren werd gegeten en gedronken.

De zon brak in de loop van de ochtend door en dat lokte menig Alkmaarder naar buiten. Van het publiek kregen de vrijwilligers van Adapt, de stichting Alkmaar 40-45 en scouting Don Bosco veel leuke en positieve reacties.

Frsh.nl maakte koekjes
Frsh 072 horecapraktijkopleidingen ging aan de slag met authentieke recepten en ingrediënten, zodat bezoekers ter plekke konden ervaren wat de Alkmaarse bevolking at en dronk in de bezettingsjaren tussen 1940 en 1945. Bijvoorbeeld kersensteeltjesthee of surrogaatkoffie met koekjes waarin een tulpenbol, een ui of tomatenpuree was verwerkt.

Medewerking van Scouting Don Bosco
De jeugd kon de geschiedenis van de bunker op Open Monumentendag ontdekken met de hulp van Scouting Don Bosco. De scouting organiseerde voor kinderen diverse activiteiten bij de bunker, waaronder een spel met geheimschrift. Kinderen konden bovendien worden geschminkt in camouflagekleuren.

Gebouwd in 1943
Deze bunker uit de Tweede Wereldoorlog is een Duitse telefoonbunker van het standaardtype R616. Gebouwd in 1943 was het een bomvrij onderkomen voor een kleine telefooncentrale en een kabelherstelploeg van zes man met materieel.

Bunker heeft muren van 2 meter dik
De bunker lijkt van buiten misschien groot, maar door de 2 meter dikke muren van gewapend beton viel de binnenruimte wat tegen bij sommige bezoekers.

Bijna gesloopt in 1948
De kolos stond in 1948 op de nominatie om gesloopt te worden, maar is uiteindelijk als stille getuige bewaard.

Geen wachttijd
Bezoekers hoefden amper te wachten op de rondleidingen door de bunker, die op Open Monumentendag werden verzorgd door de nieuwe stichting Alkmaar 40-45.

Tijdelijke herbestemming
Dit gemeentelijk monument krijgt de komende jaren een tijdelijke bestemming. Alkmaar 40-45 gaat de bunker nu verder opknappen en daarna inzetten bij museale en educatieve activiteiten. Op 5 mei 2018 moet de officiële opening plaatsvinden.

Dank aan alle vrijwilligers
Adapt bedankt de vele vrijwilligers en sponsors die een mooie dag mogelijk hebben gemaakt. Waaronder Eline Dekker en Mirte Kreuk voor het schminken, iedereen van Scouting Don Bosco Alkmaar voor het vermaak voor de kinderen en alle outdoor ondersteuning, de vrijwilligers van stichting Alkmaar 40-45 voor het kwartier maken en de rondleidingen.

Leerlingen en management van frsh.nl horecapraktijkopleiding zijn we dank verschuldigd voor de koekjes uit de Tweede Wereldoorlog.

Het Regionaal Archief Alkmaar en VLIEG Makelaars bedanken we voor de prijsjes voor de loterij. De vakgroep Erfgoed van de gemeente Alkmaar voor alle medewerking.

Bedankt bezoekers voor uw belangstelling. En iedereen van Adapt Alkmaar: bedankt!!