Adapt Model Laat West Gracht 2 Header

Welke nieuwe inrichting van winkelstraat Laat-West heeft uw voorkeur?

ALKMAAR, 23 februari 2021 – De gemeente Alkmaar en ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk hebben twee ontwerpen laten maken voor een nieuwe inrichting van de westzijde van de Laat. Welke wilt u?

In het ene ontwerp is een gracht getekend. Dat doet dus denken aan vroeger. Tot 1872 was hier de Laatgracht. Het andere ontwerp bestaat uit een groene strook met hier en daar terrasjes. Een combinatie is ook mogelijk. Afgelopen zaterdag startte het participatietraject voor de nieuwe inrichting.

Laat Adapt uw voorkeur weten!
We zijn benieuwd welk ontwerp onze volgers de beste herinrichting zouden vinden voor de Laat tussen de Koorstraat en de Huigbrouwerstraat. We houden een simpele enquête die u hier met een muisklik kunt invullen.

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

Laat groener, compacter en aantrekkelijker
De gemeente wil het Alkmaarse winkelgebied groener, compacter en aantrekkelijker maken. Dat moet de leegstand tegengaan waar een groot deel van de binnenstad last van heeft. Het winkelbestand van Alkmaar is te groot. Veel winkelruimtes zullen de komende jaren een andere bestemming moeten krijgen.

Laat herbestemming zijn werk doen
Die ontwikkeling is al gaande: zo wordt de oude campingwinkel van Roobeek op de Laat nu verbouwd tot appartementen. Op de bovenverdiepingen van de oude V&D zal ook nooit meer gewinkeld worden, maar straks gewoond.

Stadsgezicht is Alkmaars erfgoed
Het stadsgezicht is een van de zaken waar Adapt zich mee bezighoudt. De herinrichting van de Laat heeft dan ook onze bijzondere belangstelling.

Uitgangspunten opgesteld met ondernemers
De ontwerpen voor de de Laat-West voldoen aan uitgangspunten die samen met Alkmaars Bolwerk zijn opgesteld. Dat is de organisatie die de ondernemers in de Alkmaarse binnenstad vertegenwoordigt. De uitgangspunten gaan over bevoorrading, ruimtegebruik, groen en duurzaamheid.

Keuze uit twee ontwerpen
Landschapsarchitectenbureau B+B kwam met een voetgangerszone met een soort gracht zoals die vroeger bestond. Het tweede ontwerp gaat uit van een zone met groene stroken, waar de fietser ‘te gast’ is.

Laden en lossen moet dan anders
Laden en lossen gaat gebeuren op punten om de voetgangerszone heen, die niet verder dan 100 meter van iedere winkel liggen. Ook de Breedstraat moet weer een belangrijkere rol krijgen voor het laden en lossen.

Doel gemeente is een topwinkelstraat
“De uitstraling van een topwinkelstraat, dat is wat we voor ogen hebben voor de Laat-West”, stelt wethouder Pieter Dijkman. “Een winkelstraat waar bezoekers, ondernemers en bewoners graag komen. Ik ben heel benieuwd welk model het meest aanspreekt. Misschien wordt het wel een combinatie, dat kan ook. Hoe dan ook gaan we er voor zorgen dat Laat-West de uitstraling krijgt die het verdient.”

Gemeente doet nu online participatieronde
Bewoners, ondernemers en shoppers zijn nu uitgenodigd om voor 8 maart hun inzichten te geven en om suggesties te doen. De gemeente zoekt ook mensen die willen deelnemen aan één van de themasessies die zullen volgen. De participatie wordt online georganiseerd vanuit alkmaar.nl/nieuwelaatwest.

met dank aan Alkmaar Centraal voor de verslaggeving