Willemsoord ®PetervanAalst FJ0T7621

Voorlopig nog geen excursie naar Den Helder in 2021

ALKMAAR, 19 februari 2021 – Een jaar geleden stelden wij onze excursie naar Den Helder uit. We hoopten na de coronapandemie de excursie alsnog te organiseren. Die plannen hebben we nog steeds. Onze gastheren en -vrouwen in Den Helder verwelkomen ons te zijner tijd met open armen. Maar in het voorjaar van 2021 is de kust helaas nog steeds niet veilig.

We moeten dus nog even geduld hebben voordat we in de marinestad inspirerende voorbeelden kunnen bewonderen van herbestemd cultureel erfgoed. Een nieuwe datum wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Deelnemers van de uitgestelde excursie die zich vorig jaar hebben opgegeven. horen dat als eerste per e-mail.

Foto: Klaas Heiligenberg

In het programma zit als eerste een bezoek aan de Helderse bibliotheek aan de Keizersgracht, die in 2018 in Kuala Lumpur werd uitgeroepen tot Beste Bibliotheek Ter Wereld. De bieb, die is ondergebracht in een voormalige lagere school uit 1905, won in de categorie ‘nieuwe bibliotheek in een bestaand gebouw’.

Rijkswerf Willemsoord

Een ander mooi voorbeeld van herbestemming is de voormalige rijkswerf ‘Willemsoord’. Die heeft zich ontpopt als een stadswijk met verschillende centrumfuncties in het bestaande erfgoed.

Foto: Peter van Aalst

Interessante ontwikkelingen

In Den Helder vinden interessante ontwikkelingen plaats op het gebied van wonen en werken. Om winkelstraten aantrekkelijk te maken, werken winkeliers, vastgoedeigenaren nauw samen. In veel opzichten zijn ze verder dan andere steden.

De V&D heeft daar al een herbestemming. In moeilijke winkelstraten was het tij gekeerd, tot de coronapandemie uitbrak. Volgens ons kunnen we er in Alkmaar inspiratie opdoen en er iets van opsteken.

Foto: Peter van Aalst

Duidelijke visie

Woningstichting Den Helder heeft een duidelijke visie op de toekomst van de stad, op inspelen op woonwensen van de bewoners, op de leegstand van winkels en op de herbestemming van cultureel erfgoed.

Deze woningcorporatie is onze gastheer zodra de excursie verantwoord kan worden georganiseerd. Het programma is tot stand gekomen met medewerking van ontwikkelcombinatie Zeestad, waarin ook de gemeente Den Helder deelneemt.

Een bezoek aan ‘School 7’ en kijkje achter de schermen bij ‘Willemsoord’ behoren daardoor tot de hoogtepunten van ons bezoek aan deze stad met de meeste uren zonneschijn van Nederland. Lunchen doen we bij restaurant Stoom op Willemsoord.

Gehaald en gebracht met Bak Reizen

Per luxe touringcar van Bak Reizen gaan we op een nog te plannen zaterdag naar Den Helder en om 16.00 uur zijn we weer terug in Alkmaar.

Reserveren is nodig

De excursie wordt dankzij onze sponsors kosteloos aangeboden, inclusief busreis en lunch. Wij brachten slechts vier euro reserveringskosten in rekening, zodat alleen oprecht geïnteresseerden zich zouden aanmelden. Mogelijk komen nog enkele plaatsen opnieuw beschikbaar als de nieuwe datum wordt bekend gemaakt.

Foto: Peter van Aalst