Header Hallen

Adapt organiseert excursie naar De Hallen Amsterdam

ALKMAAR, 30 januari 2016 – Twee nieuwe investeerders, in duurzame energie en in hotellerie, willen meedoen met de herbestemming van Ringers in Alkmaar. Zij hebben vertrouwen in de plannen om aan de Noorderkade een toeristische hotspot te maken in een gerestaureerde chocoladefabriek. Beide investeerders participeerden eerder in de herontwikkeling van De Hallen in Amsterdam.

De nieuwe partijen werden afgelopen zaterdag 30 januari bekend gemaakt tijdens een excursie van erfgoedstichting Adapt naar De Hallen. Hieraan namen wethouders en raadsleden deel, maar ook ondernemers en andere geïnteresseerden uit Alkmaar.

Vondel Hotels
Voor de investering in een hotel in de oude Ringersfabriek staat Vondel Hotels uit Amsterdam in de startblokken. Deze hotelketen exploiteert onder meer Hotel De Hallen in de gerestaureerde tramremise in de Amsterdamse Kinkerbuurt. De Alkmaarse vestiging van Vondel Hotels gaat Hotel Ringers heten.

Unica voor duurzame energie
Landelijk installatiebedrijf Unica is de tweede nieuwe investeerder in de herbestemming van de Ringers Chocoladefabriek. Unica is een groot en kapitaalkrachtig familiebedrijf met het hart op de juiste plek voor duurzaamheid. Unica Ecopower exploiteert een warmte-koudeopslag voor bodemenergie in De Hallen, waarin het ook zelf geïnvesteerd heeft.

henk-wessels-aant-woord

Temperatuur is bij de bereiding en het bewaren van chocola belangrijk. Door het investeren in innovatieve technieken wil Unica Ecopower zoveel mogelijk duurzame energie leveren. Het gaat zowel om stroom, ruimteverwarming en koeling in een gerestaureerde Ringersfabriek met zonnepanelen en bodemenergie.

Onderzocht wordt of er technisch en economisch gezien nieuwe innovatieve combinaties gemaakt kunnen worden van bodemenergie met enerzijds koudeopslag van koud water uit het Noordhollandsch Kanaal en anderzijds met de restwarmte van de Alkmaarse Huisvuilcentrale (HVC).

Unica Ecopower verdient de investeringen terug door het exclusieve recht om gedurende 25 jaar tegen acceptabele tarieven alle energie aan de huurders in de Ringersfabriek te leveren.

Met koude uit Noordhollandsch Kanaal
Unica mikt vooral op bodemenergie voor niet te warme en niet te koude dagen in het jaar (dat zijn verreweg de meeste). Voor de warmere en koudere dagen willen de initiatiefnemers dan een turbo-koppeling met het restwarmtenet van de HVC, dat de piekvoorziening wordt voor de basislevering met warmtepompen. Bodembronnen leveren extra koeling in de zomer. Koud water uit het Noordhollandsch Kanaal kan daar nog aan bijdragen.

excursie-de-hallen