Kijkcijferhit, Foto Rick Akkerman

Alkmaar-film uit 1914 / 2014 wereldwijde kijkcijferhit

ALKMAAR, 26 september 2014 – Een filmpje dat drie Alkmaarders maakten voor het Ringers Open festival, blijkt een regelrechte kijkcijferhit op internet. De film met Alkmaarse straatbeelden uit 1914 gemonteerd naast hetzelfde standpunt in 2014, is in twee weken tijd wereldwijd al meer dan een half miljoen keer online bekeken.

Filmmakers Frits de Beer, Tara Rikkers en Michael de Vreugd hebben de hoge kijkcijfers te danken aan de website www.petapixel.com, die de film als eerste opmerkte en onder de aandacht bracht van een miljoenenpubliek.

Daarna pikten Russische en Chinese websites de film op en verspreidden deze verder over het Aziatische continent.

kijkcijferhit-2

Wethouder Kloos van toerisme was zeer verguld met de enorme Alkmaar-promotie die het filmpje teweeg bracht. Vrijdag 26 september feliciteerde hij de drie filmmakers met het succes en overhandigde alledrie een bloemetje. Namens de organisatie van Ringers Open deed Eddo Carels, bestuurslid van erfgoedstichting Adapt, er nog een chocoladepresentje bovenop. En lunchroom Anne&Max, waar het idee was geboren tijdens een koffierondje op de bloemenschuit, bleef niet achter door op koffie van het huis te trakteren.

kijkcijferhit