Artist Impression Ringersfabriek

Definitief geen chocolate experience in Ringersfabriek

ALKMAAR, 24 november 2017  – De Alkmaarsche Courant schenkt vandaag veel aandacht aan Ringers: de voormalige chocoladefabriek. Dit omdat er volgens Arthur Dontje, de eigenaar van Dobla -de grootste producent van chocoladedecoraties en -cups ter wereld- vandaag een beslissing valt over de komst van een Chocolate Experience en een Pastry Academy naar Ringers.

Update 14:00 uur: inmiddels is definitief besloten dat er geen chocolate experience naar de Ringersfabriek komt.

Behoud cultuurhistorisch erfgoed
Goed om te merken dat iedereen het belang inziet van behoud van cultuurhistorisch erfgoed en het belang van het toevoegen van beleving aan vastgoed.

Belang nuanceren
De gedachte dat de renovatie van de Ringers Chocoladefabriek afhankelijk is van de komst van de chocolate experience dient echter – en gelukkig – wel enigszins genuanceerd te worden. Sinds 2016 is de fabriek een monument en blijkt na de striptease bouwkundig prima her te bestemmen.

Chocolate experience is belangrijk maar klein deel
De chocolate experience was ingedeeld op een deel van de begane grond, op hooguit 10% van het totale vloeroppervlak. Laat er nou eens op 10% horeca in het plan zijn voorzien (Hotel-Restaurant-Café), dan komen in minstens 80% van de fabriek andersoortige bestemmingen,  zoals mooie lofts/stadsappartementen.

Begane grond
Nu de betrokken partijen vandaag hebben geconcludeerd dat het chocoladeproject niet haalbaar is, hoeft alleen een nieuw plan te worden gemaakt voor de invulling van een deel van de commerciële ruimtes op de begane grond.

Geweldige toevoeging
Een chocolate experience had de stad veel extra’s geboden en zou een geweldige toevoeging zijn geweest voor Overstad, het centrum van Alkmaar en wellicht de hele stad en mogelijk zelfs de regio. Maar voor de restauratie en herbestemming van Ringers was het niet essentieel.

BOEi en Adapt
Nog een klein puntje: Adapt wordt in het artikel verward met BOEi uit Amersfoort. Adapt is een ideële stichting die zich ontfermt over kwetsbaar erfgoed in de gemeente Alkmaar. BOEi is een ontwikkelaar/ initiatiefnemer, gericht op het ontsluiten en behouden van Nederlands erfgoed door middel van restaureren en herbestemmen hiervan.

Adapt voelt zich dan ook nauw betrokken bij BOEi en beide partijen onderhouden een goede relatie met elkaar.

Nieuwe kansen
Adapt bedankt Dobla, gemeente Alkmaar, BPD Gebiedsontwikkeling en BOEi dat zij zich er samen zo lang voor hebben ingezet. Alkmaars erfgoed verdient de maximale inspanning.

We vertrouwen erop dat er nu een ander mooi plan uit voortkomt.

Meer informatie
Meer informatie over de achtergronden van dit project is te vinden op onze projectpagina.