Boekje Gratis

Boekje Ringers gratis bij Adapt in De Blok

ALKMAAR, 25 september 2014 – Het boekje Ringers, met het levensverhaal van de beroemde Alkmaarse Chocoladefabriek van Ringers die bestond van 1905 tot 1973, krijgen de eerste 500 bezoekers van De Blok Concept Store tijdelijk gratis in de hoek die erfgoedstichting Adapt daar heeft ingericht. Na 1 oktober is het boekje te koop voor 3 euro.

Het boekje is een herdruk van een publicatie van de Historische Vereniging Alkmaar uit 2011. Met hulp van het Regionaal Archief Alkmaar schreef historica Marlies ten Berge een uitputtend artikel, dat duidelijk maakt hoe de familie Ringers een succes maakte van de Ringers Chocoladefabrieken in Rotterdam en Alkmaar.

Adapt brengt graag continu de cultuurhistorische waarde van deze memorabele plek aan de Noorderkade onder de aandacht. Dankzij bijdragen van eigenaar Rabo Vastgoed, Rabobank Alkmaar en vooral cacaomachinebouwer Duyvis Wiener uit Koog aan de Zaan mag Adapt het boekje Ringers nog de hele maand september gratis uitdelen aan de eerste 500 bezoekers van De Blok Concept Store. De actie loopt tot 1 oktober of zolang de voorraad van 500 boekjes strekt.

Deze herdruk is speciaal gemaakt voor Ringers Open, het festival tijdens Open Monumentenweekend met films, chocola, historie en meer dat werd gehouden in het weekend van 12-14 september. Meer dan 4.500 mensen brachten een bezoek aan het festival in de oude chocoladefabriek van Ringers aan de Noorderkade. De meeste mensen kennen het alleen als het woonwinkelcentrum van Klercq dat het van 1973 tot 2008 is geweest.

Het winkelcentrum staat nu grotendeels leeg. Als tijdelijke huurder is De Blok Concept Store aangetrokken, waar creaties worden verkocht van creatieve en artistieke Alkmaarders door de vormgevers Eva Dekker en Ellen Janssen. Zij zitten in de ruimte waar jarenlang De Block electrostore heeft gezeten. Op 19 september gingen zij officieel open.

Erfgoedstichting Adapt zet zich in om de Ringersfabriek een definitieve nieuwe functie te geven. Kansrijk lijken vooral de plannen van chocolademaker Dobla uit Heerhugowaard om hier niet alleen hun hoofdkantoor en innovatiecentrum te vestigen, maar ook een internationale patisserieopleiding te beginnen en een chocolate experience te vestigen als toeristische trekpleister. In 2018 kan het zover zijn.

Conceptstore De Blok, Noorderkade 1027, is geopend op donderdag en vrijdag van 10-18 en op zaterdag van 10-17 uur. Bovendien willen ze open zijn op momenten dat ze er in hun ateliers aan het werk zijn: ’En dat kan dus zomaar vandaag wezen,” aldus Ellen.