Familieportret Ringers

Nieuw leven in fameus chocolademerk Ringers

ALKMAAR, 19 mei 2019 – Kleinkinderen en (achter-) achterkleinkinderen van de oprichters van de Ringers Chocoladefabriek hebben vandaag de 25-jarige top-patissier Menno Spataro uit Hoorn ingeschakeld om enkele 1e klas chocoladeproducten te ontwikkelen, die onder de nostalgische merknaam Ringers kunnen worden verkocht in Alkmaar en omstreken.

Het verzoek volgde op een kennismaking in het Bakkerijmuseum ‘De oude bakkerij’ in Medemblik, waar de familieleden in bijzijn van Menno Spataro verschillende chocoladeworkshops volgden. De familie opende er daarna een pop-up-expositie over het Ringers-tijdperk. Nazaten leverden daarvoor uniek materiaal uit de familiecollectie.

Inde Soete Suyckerbol
Kees Klaassen van de oud-Hollandse snoepwinkel ‘Inde Soete Suyckerbol‘ aan de Voordam gaat een belangrijke rol spelen bij de verkoop en distributie van de nostalgische Ringers producten van Spataro op de Alkmaarse en Noord-Hollandse markt. Vooralsnog gaat het alleen om Ringers repen en bonbons.

Herinnering levend houden
Met het op de markt brengen van nieuwe Ringers chocolade willen de familieleden vooral de herinnering levend houden aan deze episode in de Alkmaarse geschiedenis.

Het gaat om kleinschalige productie, waarbij kwaliteit belangrijker zal zijn dan kwantiteit.

Merkrechten terug bij familie
De familie Ringers beschikt weer over de eigen merkrechten nadat Arthur Dontje dit aan de familie overdroeg vlak voordat zijn bedrijf Dobla in Italiaanse handen overging.

De familie heeft de rechten vervolgens gestald bij erfgoedstichting Adapt, die net als de familie belang heeft bij het voortleven van de herinnering aan het Ringers-verleden. Advocaat Kees Meijer van CKH Advocaten in Alkmaar verzorgt nu de complexe zakelijke en juridische kant van de afspraken tussen familie, Adapt, patissier en snoepwinkel.

Patissier en prijswinnaar
Menno Spataro uit Hoorn slaagde al jong voor de mbo-opleiding Brood en Banket bij het ROC Horizon College in Heerhugowaard. Daarna volgde hij masteropleidingen patisserie en chocolaterie bij het Culinair Centrum Beverwijk.

Tijdens zijn studie won hij al de prestigieuze Gouden Gard, de vakprijs voor jonge talentvolle patissiers. Daarna reisde hij enkele jaren de wereld over als lid van het innovatieteam van chocoladedecorateur Dobla in Heerhugowaard.

In juni opent hij in Hoorn zijn eigen zaak Spataro Chocolaterie & Patisserie. Hier zullen de nieuwe Ringers-producten worden vervaardigd, naast andere Spataro-specialiteiten.

Cacaobonen van gecontroleerde coöperaties
Gewerkt wordt uitsluitend met Grand Cru chocolades met een cacaogehalte tussen de 40 en 62%. Daarvan zijn de cacaobonen afkomstig van gecontroleerde coöperaties van cacaoboeren in West-Afrika en Latijns-Amerika. Dit is volgens de principes van fair trade.

Ringers stond bovendien bekend om de bovengemiddeld lange concheertijd* van 48 uur om een hogere kwaliteit te bereiken. Sommige chocolades waarmee Spataro gaat werken, kennen zelfs langere concheertijden.

* Concheertijd

Concheren is het mengen van de chocolademassa. Tijdens dit proces worden alle ingrediënten van de chocolade – de cacaomassa, cacaoboter, suiker, melkpoeder, lecithine en eventuele andere toevoegingen (bijvoorbeeld vanille) – met elkaar vermengd. Concheren gebeurt na het malen van de cacaobonen en fijnwalsen van de melange.

De chocolademassa wordt in een grote tank of bak heen en weer bewogen door rollers. Vaak wordt de chocolade op dit punt ook verhit. Door de beweging en de warmte verdampen bepaalde vluchtige stoffen die de chocolade zuur en bitter maken. Tegelijkertijd krijgen de ingrediënten de kans om nog beter op te lossen en in elkaar over te vloeien. Ook wordt de chocolade minder vochtig. Dit alles geeft de chocolade een vollere smaak en een fijne, homogene, gladde structuur.

Daarmee is de werkwijze in lijn met het gedachtengoed van de (over)grootouders van de familieleden die zondag bijeen kwamen in het Bakkerijmuseum.

Onderscheid door kwaliteit
De familie was zondag onder de indruk van het vakmanschap van Menno Spataro. Dit past bij het voortdurende streven naar de hoogste kwaliteit waarmee Ringers zich altijd wilde onderscheiden van concurrenten.

Overeenkomsten met Henk Ringers
De familie vindt het extra leuk dat hij net zo oud is als Henk Ringers in 1905 toen die zijn eigen bonbonatelier begon, en ziet ook andere overeenkomsten in beider levenspad.

Planning
Menno Spataro opent zijn Spataro Chocolaterie & Patisserie in Hoorn officieel op 29 juni. Daarna volgen nog enkele maanden productontwikkeling in het atelier. Begin september is de feestelijke ondertekening gepland van het nodige papierwerk, dat deze zomer in orde wordt gemaakt door CKH Advocaten.

Wellicht lukt het dan om in het najaar alweer mensen te laten genieten van Ringers chocola Spataro Style.