Header Monumentendag 2019

Adapt in Grote Kerk op Open Monumentendag 2019

ALKMAAR, 16 september 2019 – Open Monumentendag was dit jaar op zaterdag 14 september. Op deze dag combineerde erfgoedstichting Adapt 275 jaar Ouderenzorg In Alkmaar, de herbestemming van Huize Westerlicht, het dieselgemaal en de Ringers Chocoladefabriek in de eigen stand in de Grote Kerk.

In onze stand wilden we het Alkmaarse publiek vertellen en laten zien dat het soms nodig is om panden, hofjes en andere monumenten aan te passen aan nieuwe tijden, gebruikers en functies. Anders wordt het heel moeilijk om het te behouden en vitaal te houden. Een rendabel gebruik is de beste garantie voor een langere levensduur.

Sneak preview foto-expo 275 Jaar Ouderenzorg In Alkmaar

De meeste voorbereiding ging zitten in de foto-expositie 275 Jaar Ouderenzorg in Alkmaar. In november is het 275 jaar geleden dat de Diaconie van de Hervormde Gemeente het Hof van Sonoy in Alkmaar in gebruik nam als tehuis voor haar arme ouderen (1744). Bovendien verhuisde 50 jaar geleden de diaconale ouderenzorg van het Hof van Sonoy naar nieuwbouw ‘De Vleugels’ in De Hoef.

De ouderenzorg heeft zich sindsdien verspreid over De Vleugels en Zorgspectrum Westerhout. De Zorgcirkel is de instelling die dit tegenwoordig verzorgt. Naar aanleiding van het jubileum stelt fotogroep De Waag nu een foto-expositie samen met dit thema.

Sponsor van deze fotoexpositie is De Zorgcirkel. In het najaar is de fotoexpositie te zien in Zorgspectrum Westerhout aan de Van Houtenkade. Een voorproefje konden we op Open Monumentendag tonen in onze stand.

Herbestemming Huize Westerlicht

Dit jaar is het vijftien jaar geleden (2004) dat alle bewoners verhuisden van Huize Westerlicht naar Westerhout aan de Van Houtenkade. Vorige maand begon Noordwest Ziekenhuis eindelijk met de herbestemming van het rijksmonument. Een deel van de hoofdvleugel wordt een onderwijslocatie voor de Noordwest Academie. Een ander deel wordt kantoor voor het ziekenhuis zelf.

Van het ontwerp voor het verbouwde Westerlicht maakte De Kaasfabriek/ FabLab een poppenhuis. Het Noordwest Ziekenhuis sponsorde dit poppenhuis. Het was voor het eerst te bewonderen in onze stand. Kinderen mochten er ook mee spelen.

Dieselgemaal Alkmaar

Dit jaar is Adapt betrokken geraakt bij het dieselgemaal Alkmaar. Dankzij Adapt zijn er weer nieuwe sponsors en vrijwilligers gevonden. Bob de Mon heeft een fraai diorama gemaakt van dit dieselgemaal. Dat was op Open Monumentendag te bezichtigen in de stand van Adapt.

Theo van Velzen Grondboortechniek en Bronbemaling BV sponsorde het diorama, net zoals de smeerolie die nodig is voor het gemaal. De dieselolie van het dieselgemaal krijgt het dieselgemaal voor niets van het AVIA tankstation aan de Willem de Zwijgerlaan 148.

Wie op Open Monumentendag een selfie van zichzelf maakte met de AVIA-vlag bij het dieselgemaal, kreeg bij AVIA Alkmaar op vertoon ervan vier cent extra korting per liter brandstof. Voor kinderen had AVIA iets lekkers op vertoon van de foto.

Ringers komt tot leven

Een hoek van onze stand stond in het teken van de geschiedenis van de Ringers Chocoladefabriek. Natuurlijk was de maquette hier te zien van de fabriek. Het toont ongeveer de toestand zoals het er rond 1940 moet hebben uitgezien.

Maar er was ook Ringers chocola te proeven. Momenteel wordt hard gewerkt om weer Ringers chocolaatjes te maken. Hiervoor wordt samengewerkt met meester-patissier Menno Spataro van Spataro Chocolaterie en Patisserie in Hoorn. Benieuwd waren we wat de reacties zouden zijn van het publiek op de kwaliteitschocolade die Ringers nieuwe faam moet opleveren.

Nazaten van de oprichters van de Ringers Chocoladefabriek waren hierbij aanwezig. Bovendien kwamen enkele verzamelaars met hun Ringers memorabilia. Hier konden zij veel fraaie verpakkingen en promotiemateriaal laten zien. Deze zijn in de periode 1905-1970 gemaakt door de eigen reclamestudio van Ringers.

Tevens kwam de samenwerking met Bakkerijmuseum ‘De Oude Bakkerij’ in Medemblik in onze stand goed voor het voetlicht.

Projectsponsors

De stand van Adapt was een van de grotere presentaties op Open Monumentendag tijdens de historische informatiemarkt in de Grote Kerk van Alkmaar. Dat werd mogelijk gemaakt door een reeks sponsors, die we hieronder in beeld brengen. Al onze sponsors willen we hartelijk bedanken voor hun medewerking aan Open Monumentendag 2019.