20210115 Schutterswei The Fallon (foto: Eliza Klaassen)

Nachtje slapen over Schutterswei: van gevangenis naar hotel

ALKMAAR, 15 januari 2021 – Eén van de mooie voorbeelden van herbestemming van cultureel erfgoed die Alkmaar rijk is, is de transformatie van de voormalige gevangenis de Schutterswei naar hotel The Fallon. Eerder deze maand nodigde de trotse hoteleigenaar ons uit voor een overnachting.

Wij zagen dat het loont om niet meteen de sloopkogel te hanteren bij het vrijkomen van een gebouw dat zijn oorspronkelijke functie verliest, maar te kijken naar mogelijkheden voor herbestemming.

Tijdens ons verblijf maakten we een nieuwe fotoreportage en hoorden we nieuwe bijzonderheden over deze voormalige gevangenis. Dit was een goede aanleiding om vandaag de populaire pagina op onze website over Schutterswei te vernieuwen.

In de warme zomermaanden werd The Fallon druk bezocht door Alkmaarders  die nu wel eens wilden weten wat er van hun Schutterswei was geworden en vervolgens niet meer weg waren te slaan van het terras waar een kopje koffie of glaasje wijn zo lekker smaakte en – als er plaats was – bleven voor een heerlijke maaltijd.

Het bleek een goede plek om te vertoeven in het eerste jaar dat het hotel zich heeft kunnen bewijzen. Dat vonden ook de vele, vaak buitenlandse, gasten die er verbleven. Ook nu, tijdens de tweede coronagolf, weten zij het hotel te vinden.

Tijdens ons verblijf in The Fallon bleek ons dat logeren er ook bij zeer lage temperaturen erg comfortabel was, terwijl de deur van de “cel” en het trapportaal  buiten de deur toch steeds herinnerden aan de oorspronkelijke functie van het gebouw. Zo goed als wij het hebben gehad als gasten, zullen de bewoners van de gevangenis Schutterswei  het toch nooit hebben gehad!

Helaas is nu, in januari 2021,  het restaurant vanwege corona tijdelijk gesloten, maar hotelgasten worden er nog steeds verwend met afhaalmaaltijden en consumpties die op de kamer kunnen worden genuttigd. Ook hier past de Schutterswei zich aan de veranderde omstandigheden aan, zoals steeds sinds 1884…

Laten we hopen dat de pandemie de Alkmaarders en het hotel een kans geeft op een hernieuwde kennismaking!