Voorzijde Ringers

NTR-programma Hoop of Sloop [video]

ALKMAAR, 4 november 2012 – In deze uitzending van de NTR-serie Hoop of Sloop stond de Alkmaarse Chocoladefabriek Ringers centraal. Hoop of Sloop is een achtdelige serie over het behoud van Nederlandse monumenten. Telkens staat één vervallen gebouw centraal.

De plannen van projectontwikkelaar MAB Development om de Ringers Chocoladefabriek te slopen en er een groot winkelcentrum te bouwen, leidden tot veel ophef.

Presentatoren vellen oordeel
In Hoop of Sloop spreken presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn met architecten, projectontwikkelaars, erfgoed- deskundigen en politici, maar ook met mensen die op één of andere manier een emotionele band met een plek hebben. De gemoederen lopen soms hoog op. Wat voor de één ‘een oud, vervallen gebouw’ is, kan voor een ander juist van bijzondere waarde zijn. Alle argumenten meewegend vellen de presentatoren een oordeel over het toekomstperspectief.

Doorsnede van belangrijkste gebouwtypen
De onderwerpkeuze is tot stand gekomen in overleg met monumentenafdelingen van de veertig grote gemeenten en nationale erfgoedorganisaties zoals Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De gekozen objecten vormen een doorsnede van de belangrijkste gebouwtypen, verspreid over verschillende regio’s in ons land.

Bekijk ook de uitzending van Hoop of Sloop over Chocoladefabriek Ringers op Uitzending Gemist.