Sneak Preview Expo Ouderenzorg

Foto-expositie in Westerhout toont sporen van 275 jaar ouderenzorg

ALKMAAR, 1 februari 2020 – ‘Onvergetelijke Ouderenzorg’ is de naam van een fototentoonstelling die van woensdag 19 februari tot en met woensdag 1 april is te zien in Zorgcirkel Westerhout aan de Van Houtenkade 3. Velen kennen dat vooral als het voormalige Elisabethziekenhuis.

Mooiste 50 foto’s
Op verzoek van Adapt fotografeerde Fotoclub Alkmaar vorig jaar sporen van de laatste 275 jaar ouderenzorg in Alkmaar. De mooiste 50 foto’s worden nu geëxposeerd.

Sporen van 275 jaar ouderenzorg
Ouderenzorg laat in elke eeuw sporen na in de stad. Veel bleef behouden als cultureel erfgoed dankzij aanpassing van gebouwen aan veranderende tijden. Er waren steeds andere noden waar het gaat om plekken om te wonen, zorgen, leren, werken en ontmoeten. Panden en hofjes voor ouderenzorg kregen nieuwe functies voor nieuwe gebruikers.

Zo bleef het Hof van Sonoy dankzij regelmatige herbestemming altijd vitaal. Andere voorbeelden zijn Huize Westerlicht, de Karenhuizen en het Elisabethziekenhuis.

Hof van Sonoy vanaf 1744 ouderenhuisvesting
In november was het 275 jaar geleden dat de Hervormde diaconie het Hof van Sonoy in gebruik nam voor armen en ouderen. Dat thuis bleef het tot 1969, toen de laatste ouderen verhuisden naar het gloednieuwe bejaardentehuis De Vleugels in het Hoefplan.

In Westerhout komt alles weer samen
Zowel De Vleugels als Westerhout zijn tegenwoordig onderdeel van zorginstelling De Zorgcirkel. Westerhout is de voortzetting van bejaardentehuis Westerlicht, dat in 2004 de deuren sloot. Dat wordt nu geschikt gemaakt voor de Noordwest Ziekenhuisgroep.

Adapt, de Alkmaarse erfgoedstichting die gelooft in hergebruik en herbestemming, vroeg daarom aan Fotoclub Alkmaar: fotografeer sporen van 275 jaar ouderenzorg in Alkmaar voor een foto-expositie in Zorgcirkel Westerhout.

Sint-Elisabeth ziekenhuis
Het voormalig rooms katholiek ziekenhuis “St. Elisabeth” werd in 1925-1927 gebouwd en verwierf in 2002 de status van rijksmonument. Kort daarna was een ingrijpende verbouwing nodig om het een nieuwe functie als verzorgingshuis te geven. Bejaardenhuis Huize Westerlicht was uit de gratie geraakt en de bewoners moesten een nieuwe plek.

Tijdens die verbouwing zijn de mooiste en kenmerkende delen bewaard gebleven, zoals de kapel. Daarbij is gerenoveerd en nieuwbouw geplaatst. Tien leden van Fotoclub Alkmaar fotografeerden die aspecten en brachten ook de ouderenzorg in beeld.

Stille getuigen
Zorgcirkel Westerhout biedt nu onderdak aan een prachtige tentoonstelling op de toepasselijke locatie aan de Van Houtenkade. Ter plekke ziet u hoe vroeger werd gedacht over ouderenzorg en hoezeer dat verschilt met nu. Elk gebouw past zich wel aan.

De foto’s hangen hier niet alleen aan de muur. Ontdek zelf de foto’s op lampenkappen, kussens, doeken en vloerkleed.

Model van Westerlicht
Voor de kinderen staat er een kinderspeelhuis van het oude bejaardenhuis Westerlicht om mee te spelen, gemaakt in de Kaasfabriek.

Gratis toegankelijk
De expositie werd op woensdag 19 februari feestelijk geopend en is dagelijks tot 1 april gratis toegankelijk.

Partners maken het mogelijk
De fototentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van De Zorgcirkel, de gemeente Alkmaar en het Roomsch Katholiek Verplegingsfonds via het Victoriefonds Alkmaar.

Ook bedanken we het Regionaal Archief Alkmaar, de Noordwest Ziekenhuisgroep voor het kinderspeelhuis van Westerlicht en natuurlijk Fotoclub Alkmaar.

download poster
download folder