3d Ringers Met Poppodium

Plots flinke reuring rond Ringers door poppodium

ALKMAAR, 27 februari 2014 – “De wethouder doet nog steeds alsof er een keuze is tussen ofwel nieuwbouw van een poppodium aan de Pettemerstraat, ofwel dat de gemeente de Ringersfabriek ervoor koopt. Terwijl de werkelijke keuze sinds kort is: huurt de stichting Victorie het poppodium straks aan de Pettemerstraat van de gemeente, of huurt het voor dat bedrag zo’n zelfde poppodium in Ringers, van MAB of een andere marktpartij!”

Niet bij te benen
Aan het woord is Nico Alsemgeest, voorzitter van Adapt!, de stichting tot behoud en herbestemming van Alkmaars erfgoed. Hij spreekt over de keuze die de politiek begin maart moet maken uit twee plekken op Overstad voor een nieuw poppodium. “Als de gemeente zelf de Ringersfabriek ervoor zou moeten kopen, dan is het geen wonder dat de meeste gemeenteraadsleden liever kiezen voor eigen nieuwbouw aan de Pettemerstraat. Maar de ontwikkelingen rond het Ringerscomplex gingen in februari razendsnel. Sneller dan de gemeente kon bijbenen.”

Hogere bijdrage
Eigenaar MAB van de Ringersfabriek veerde op toen eind januari bekend werd dat de gemeentelijke bijdrage voor podium Victorie 4x hoger zou worden dan het poppodium tot nu toe kreeg. Daardoor kan Victorie voortaan de normale huur voor een groot poppodium betalen. In de plannen van burgemeester en wethouders is hiermee de bouw van een nieuw poppodium op gemeentegrond aan de Pettemerstraat financieel geregeld.

Poppodium maakt verschil
Getipt door Adapt, leek MAB plots toch weer grote kansen voor de oude Ringersfabriek te zien. De plannen voor een grootschalig winkelcentrum op deze plek verdwenen even in de koelkast, en de verhuurders van commercieel vastgoed begonnen met de mogelijke huuropbrengst van 390.000 per jaar te rekenen en te tekenen. Er kan daarnaast in de rest van het complex nog geld verdiend worden met woningen, winkels en andere bedrijvigheid.

Een week later liet MAB aan Adapt weten: ‘Wij zijn het met u eens dat een functie zoals een poppodium het verschil kan maken in Ringers. Het zal een enorme uitdaging zijn om een dergelijke functie in Ringers financieel haalbaar te maken. Maar de toegevoegde waarde in functionele zin (uitstraling, activiteit op deze plek in de stad, etc) is zeker ook iets waard.’

ringers_artist_zonderplaat

‘Muziekblad OOR naar Alkmaar’
Door alle publiciteit rond het poppodium kregen ook andere vastgoedbedrijven weer interesse in de Ringersfabriek. Imca Vastgoed uit Haarlem probeerde zich via Twitter opzichtig in de kijker te spelen van politiek en Adapt. Het bedrijf verleidde met plannen om in Ringers het poppodium te verhuren naast redactieruimtes voor het bekende muziekblad OOR. Dat magazine heeft dezelfde eigenaar als Imca Vastgoed. De redactie zou dan van Nieuw-Vennep naar Alkmaar verhuizen.

BOEi voor industrieel erfgoed
Maar Nico Alsemgeest bracht deze mogelijke koper van de Ringersfabriek niet ter sprake: “Er zijn al veelbelovende contacten tussen de huidige eigenaar MAB en een andere interessante partij: BOEi, een gezonde maatschappij die overal in het land zonder winstoogmerk industrieel erfgoed beheert en exploiteert. Zo hebben zij in Ulft en Roermond al poppodia gebouwd in oude fabrieken, en die verhuren ze nu,” aldus Alsemgeest.

Contacten koesteren
De voorzitter van Adapt vervolgt: “Dat willen we koesteren, omdat BOEi misschien geïnteresseerd is in aankoop van de Ringersfabriek. Bij BOEi zou dit industrieel erfgoed zeker in veilige handen zijn.”

Eerst poppodium, dan de rest
“Ik hoor dat MAB en BOEi nu nog enkele weken de tijd nodig hebben om te zien hoe het poppodium dat de gemeente op Overstad wil, voor hetzelfde geld gehuurd kan worden in de Ringersfabriek. Als streefdatum om op te leveren kunnen ze werken met najaar 2015, dezelfde periode als de gemeente Alkmaar in gedachten heeft. Daarna geeft de eigenaar nieuwe winkels, woningen en bedrijvigheid eromheen een plek in het gerestaureerde Ringers.”

Korte adempauze
Nico Alsemgeest: “Vandaar dat Adapt slechts om een korte adempauze in de besluitvorming vraagt. Als alles straks klip en klaar op een rijtje staat, kan de gemeenteraad pas echt een goede keuze maken uit Pettemerstraat of Ringersfabriek.”

Wordt vervolgd 6 maart 2014
Donderdagavond 6 maart vergadert de gemeenteraad er weer over.
De nieuwe facebookpagina van Adapt! krijgt sinds twee weken heel veel bezoekers door alle artikelen hierover.

3d-ringers-met-poppodia