Doek Hangt Op Ringers

Rabo Vastgoed stelt Ringersfabriek beschikbaar als festivallocatie

ALKMAAR, 15 augustus 2014 – De oude Ringersfabriek aan de Noorderkade in Alkmaar wordt tijdens het Open Monumentenweekend van 2014 opengesteld voor het publiek onder de naam “Ringers Open!

De erfgoedstichting “Adapt! Herbestemming Alkmaars erfgoed” heeft dat bereikt bij de eigenaar van het Ringers-winkelcentrum, dat nu grotendeels leeg staat. Van 12-14 september biedt Ringers Open drie dagen plek aan de nomadische cinema van Het Moment, samen met ander vermaak rond cacao en chocola.

Ringers Open! brengt zo een festival met films, chocola, historie en meer. Het pand is al enkele jaren het middelpunt van maatschappelijke discussies over restauratie of sloop. Adapt! Herbestemming Alkmaars erfgoed wil dat mensen na bezoek aan Ringers Open zelf een oordeel kunnen vellen of het pand restauratie of de sloopkogel verdient. De eigenaar, landelijk hoofdsponsor van Open Monumentendag, werkt daar nu aan mee.

Onderdompelen in erfgoed
Bezoekers krijgen tijdens Ringers Open de unieke kans om zich gratis onder te dompelen in het voornaamste industrieel erfgoed van Alkmaar, aan de Noorderkade op Overstad. Ooit werden hier de wereldberoemde bonbons en suikerwerken gemaakt van Ringers.

Films, chocolade en historie
Iedereen is welkom aan de Noorderkade 1027 (tegenover Stadsstrand De Kade). In speciale hoekjes van de oude Ringers Chocoladefabriek kruipen bezoekers in films. Er zijn korte en lange films, en de historie van Ringers en chocolade lopen als een rode draad door het programma. Cacao en chocolade kunnen bezoekers zien, ruiken, voelen en proeven. De chocoladegeschiedenis van Ringers valt op te snuiven. Iedereen kan ervaren wat het gebouw bijzonder maakt.

211-ringers-open-programmaboekje_mock-up

Ringers Open!
Ringers Open komt voort uit een gegroeide samenwerking tussen Adapt Alkmaar, de cinema-nomaden van Het Moment en The Halfwits. Zij zijn versterkt met Eva Dekker en Ellen Janssen van De Blok Concept Store, een creatieve broedplaats die sinds kort in de Ringersfabriek is ondergebracht. Samen maken zij een eenmalige belevenis in de verlaten ruimtes van het leegstaande complex. Drie dagen lang wekken zij de roemruchte chocoladegeschiedenis van deze plek weer tot leven met films, foto’s, verhalen en allerlei vermaak voor jong en oud.

Openingstijden

  • Vrijdag 12 september van 20.00 tot 24.00 uur
  • Zaterdag 13 september van 11.00 tot 24.00 uur
  • Zondag 14 september van 11.00-18.00 uur.

Gratis
De entree is gratis, dankzij bijdragen van eigenaar Rabo Vastgoed-MAB Development, Rabobank Alkmaar, chocoladeproducent Dobla, Stedelijk Museum Alkmaar, communicatieburo Het Raadhuis en de gemeente Alkmaar.

Laatste nieuws
De organisatie zoekt overigens nog een flink aantal vrijwilligers. Meer nieuws daarover, over het programma en alle activiteiten rond Ringers Open worden telkens als eerste geplaatst op Facebook.

doekhangt