Kersenbonbons Ringers Omslag 1500×895

Stadswandeling langs Ringers hoogtepunten naar eindpunt

ALKMAAR, 4 september 2014 – Aan de vooravond van Open Monumentendag, vrijdagavond 12 september, neemt de gids u mee op een stadswandeling langs plekken die nauw verbonden zijn met de Ringers Chocoladefabriek, ooit de grootste werkgever van Alkmaar.

Dit is een activiteit van Stichting Adapt. De gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar verlenen hun medewerking.

Bij de eerste Ringersfabriek uit 1905 aan het Varnebroek start de stadswandeling om 18.45 uur. Deze eindigt in de laatste Ringersfabriek aan de Noorderkade, waar film en chocola de geschiedenis een weekend lang tot leven wekken tijdens het Ringers Open. U maakt de officiële opening van dit festival mee. In het gebouw ontdekt u wat er nog aan Ringers herinnert.

De familie Ringers is in de vorige eeuw, zowel in het straatbeeld als op het bestuurlijke vlak, van groot belang geweest voor de stad Alkmaar. Zo zaten zij in landsbestuur en gemeenteraad en maakten ze o.a. deel uit van het bestuur van de christelijke school, kerkelijke organisaties, het brandweerkorps, de 8 oktober Vereniging en Oud Alkmaar. Bovendien waren ze betrokken bij bestuur en renovatie van verschillende Alkmaarse hofjes.

Ervaren gidsen van de Historische Vereniging Alkmaar nemen u op deze vrijdagavond mee op een ‘Ringers-tour’ door de stad. In de vijf kwartier uur durende rondwandeling gaat u bijvoorbeeld langs panden die zijn gebouwd door de firma F.H. Ringers, worden er leuke anekdotes verteld en ziet u waar de familie Ringers allemaal terugkomt in de stad.

 

meisje-ringers-e1478644268415

Het bekendste gebouw van Ringers was misschien toch wel de chocolade- en cacaofabriek aan het Noord-Hollands Kanaal. Deze fabriek werd zowel ontworpen als gebouwd door het Alkmaarse aannemersbedrijf F.H. Ringers en Zoon. Maar Ringers was verantwoordelijk voor diverse gebouwen in de stad, bijvoorbeeld het Kaaspakhuis ‘Eyssen’ (architect Sytze Feddema) en ‘Villa de Lange’, van de bekende architect Jan Wils.

  • Start: vrijdag 12 september 18.45 uur, Varnebroek 17 Alkmaar
  • Duur: 90 minuten, inclusief rondleiding op festival in Ringersfabriek
  • Lengte: circa 2 kilometer
  • Deelname: €5,00 incl. een drankje met chocoladetraktatie
  • Aanmelden kan via A.Muis78@upcmail.nl.

De Ringersfabriek is momenteel helaas niet meer toegankelijk voor rolstoelers of mensen die slecht ter been zijn.

Meer nieuws over het programma en activiteiten rond Ringers Open worden telkens als eerste geplaatst op de facebookpagina van de Ringers Chocoladefabriek. U kunt ook kijken bij erfgoedstichting Adapt! Herbestemming Alkmaars erfgoed.

Verpakking kersenbonbons Ringers