Donna Sara Feyko

Stagiair Adapt werkt aan storytelling erfgoed

ALKMAAR, 11 april 2018 – Sinds februari doet Donna Weel een afstudeerstage bij Adapt. De stagiair gaat dit jaar afstuderen aan de Reinwardt Academie van de HBO-opleiding Cultureel Erfgoed.

Binnen Adapt werkt zij aan verschillende projecten mee, waaronder Open Monumentendag en de voorjaarsexcursie van zaterdag 28 april naar Marken-Binnen en Graft-De Rijp.

Unieke opleiding
In Nederland en zelfs in Europa biedt de Reinwardt Academie in Amsterdam de enige hbo-opleiding Cultureel erfgoed. Begeleid door docenten uit het werkveld leren studenten de geschiedenis en de waarde kennen van (kunst)objecten, archeologische vondsten, planten- en dierencollecties, boeken, archieven en (digitale) databanken, monumenten en landschappen, maar ook van tradities, rituelen en volksgebruiken.

Afstudeerstage van januari tot juli
Donna is eind januari al begonnen met haar deeltijdstage bij Adapt. Ze was reeds nauw betrokken bij de succesvolle organisatie van het verkiezingsdebat Erfgoedzaken in februari.

De andere helft van haar afstudeerstage doet ze bij de gemeente Alkmaar. Een werkplek heeft ze gevonden bij Het Nieuwe Warenhuis in de voormalige Ringers Chocoladefabriek en bij Eva D. in de Boterstraat.

Keuze voor Adapt
De keuze om bij Adapt stage te lopen komt vanuit de interesse voor herbestemming van erfgoed.

Donna, zelf geboren en getogen in Alkmaar, zegt hier het volgende over: ”Binnen het herbestemmen van erfgoed wil ik eraan bijdragen dat rekening wordt gehouden met de context en de identiteit van een plek. Ik vind het belangrijk dat erfgoed wordt behouden door het te ontwikkelen, omdat ruimtelijke aanpassingen de identiteit van een gebied juist kunnen versterken. Voor de identiteit van een gebied zijn de verhalen van een plek erg belangrijk.”

Brug tussen erfgoed en publiek
Door het vastleggen van verhalen van een wijk wordt de identiteit van het gebied zichtbaar en wordt een brug geslagen tussen erfgoed en gebruikers. De voorjaarsexcursie is één van de projecten waarbij dit staat te gebeuren. Tijdens deze excursie zullen verhalen en anekdotes over de plekken worden verteld. Onze stagiair is al druk bezig om de verbinding tussen het erfgoed en het publiek te maken.