IMG 0980.JPG Okee Kopie2

Botsende belangen rond erfgoed Schermer maken contact [VIDEO]

Alkmaar, 9 april 2017 – Op zaterdagochtend 8 april wilden erfgoedstichting Adapt en de Schermer Molens Stichting (SMS) graag aan het publiek laten zien hoe bijzonder de Schermer is, en welk uniek erfgoed daar aanschouwd kan worden: molens, dijken, maar ook stolpen en Raadhuis Wittenburg.

Dat erfgoed verdient bescherming zonder het gebied economisch op slot te zetten: De Schermer geborgd.

Verschillende gezichtspunten
De deelnemers kregen onderweg verschillende opvattingen te horen waar het Schermer landschap het meeste mee gebaat zou zijn. Landschap Noord-Holland kwam aan het woord, maar ook de voorzitter van LTO Noord afdeling Land van Leeghwater.

Op het bedrijf van haar zoons werd getoond hoe landschapsbescherming volgens de plaatselijke belangenorganisatie van agrarische ondernemers al van oudsher verweven is met hun broodwinning.

Bijdragen van velen
De deelnemers kregen rond het middaguur een lunch aangeboden bij de Museummolen aan de Noordervaart, met dank aan VLIEG Makelaars, sponsor van Adapt.

Behalve VLIEG bedanken wij ook enkele onmisbaren voor de inhoudelijke bijdragen: Landschap Noord-Holland, LTO Regio Land van Leeghwater, de vrijwilligers van het Zwarte Kerkje in Zuidschermer, de familie Blauw van stolp De Drie Koningshoofden aan de Noordervaart, de gebroeders Barendregt voor de ontvangst op het akkerbouwbedrijf, voorzitter van Historisch Oudorp Adrie Reus en vrijwillig molenaar Dick-Jan Braaij.

Voor de gereduceerde tarieven bedanken wij Bak Reizen met de touringcar, café-restaurant De Alkmaarse Poort met de outdoor gastvrijheid en Fermento voor de scherp geprijsde lunch.

Als waardering voor onze aandacht voor de Schermer kregen we ook een donatie van Punt Vastgoed, de nieuwe eigenaar van Raadhuis Wittenburg.

Samen met Schermer Molens Stichting
Wij kijken terug op een geslaagde samenwerking met de Schermer Molensstichting die dit samen met ons organiseerde.