Steiger Westerlicht 1500×895

Waterdicht Westerlicht dankzij schilderwerk

ALKMAAR, 2 juli 2014 – Sinds vrijdag 27 juni zijn schilders aan het werk bij Huize Westerlicht. Zij richten zich vooral op de houten kozijnen. De werkzaamheden duren de hele zomer.

Dat meldt het Medisch Centrum Alkmaar, de eigenaar van Huize Westerlicht op het eigen intranet.

De deplorabele staat van het voormalige bejaardentehuis is een doorn in het oog van de lokale politiek en veel Alkmaarders. Ook Adapt, de stichting voor herbestemming van Alkmaars erfgoed, heeft zich het lot van Westerlicht aangetrokken.

Het rijksmonument staat al enkele jaren leeg en is volgens het MCA momenteel niet geschikt voor gebruik. Het weinige onderhoud dat plaatsvindt, is vooral gericht op het wind- en waterdicht houden van het gebouw. Dit schilderwerk heeft het MCA nu uitbesteed aan een onderhoudsbedrijf.

westerlicht-pracht

Staalplaten die voor de ramen op de eerste verdieping zijn aangebracht, moeten ook verdere schade voorkomen. Desalniettemin trekt de desolate toestand regelmatig vandalen aan die erin slagen extra schade aan te richten.

Volgens het MCA hangt de toekomstige bestemming nauw samen met de nieuwbouwplannen in Heerhugowaard.

Adapt houdt er rekening mee dat de leegstand nog lange tijd gaat duren door structurele financieringsproblemen rond de toekomstplannen van het MCA en een slepende impasse met de gemeente Alkmaar. De suggestie om dit vlot te trekken met hulp van een mediator is niet opgevolgd.